Széttartástalanító

Akadémiai doktor béminimumon

2016. november 24. - Földiák András

A felsőfokú szaktanfolyamot végzettek számára (E fizetési osztály) egész pályafutásuk alatt, azaz nyugdíjba vonulásukkor is előírtan csak az a bér jár, ami az alapműveltségi vizsgával rendelkező, „B” fizetési osztályban lévő kezdő dolgozónak. Több fizetési fokozatban ez az előírt összeg a főiskolát, az egyetemet végzettek, sőt a tudományos fokozattal rendelkezők esetében is. De a bérminimum immár elérte az akadémiai doktori címmel rendelkező szakember első fokozatát is.

"B" fizetési osztályba sorolják azokat a munkaköröket, amelyek ellátása:
- az általános iskola 8. évfolyamának elvégzésére épülő szakképesítést, vagy
- alapműveltségi vizsga - azaz a 10. évfolyam követelményeinek teljesítése után letehető vizsga - meglétét igénylik.
"J" fizetési osztályba sorolják azokat a munkaköröket, amelyek ellátása:
- egyetemi végzettséget és szakképzettséget és tudományos fokozat meglétét, vagy
- egyetemi végzettséget és szakképzettséget és mester fokozat (DLA) meglétét, vagy
- egyetemi végzettséget és szakképzettséget és s Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hazai rendes és levelező tagságának (akadémiai doktori cím) fennállását igényli.

Számos esetben se az életkort - az eltöltött éveket és a megszerzett tapasztalatokat -, se a végzettséget nem méltányolja a bérminimum emelésekkel alulról „felnyomott” bértábla. Ezt a problémát az egyes ágazatokban - a valóságos bérrendezés helyett - bevezetett illetménypótlékok csak részlegesen enyhítik.

Az SZMDSZ bértábla számítása, amely a 2017-re vonakozó minimálbér és garantálbérminimum emelés után érvényes lesz az alábbi linken található:

http://szmdsz.blog.hu/2016/11/19/mit_hozhat_a_minimalber_emelese_a_szocialis_agazatban

Budapest, 2016. november 22.                                                                

A bejegyzés trackback címe:

https://foldiaka.blog.hu/api/trackback/id/tr4511995030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása