Széttartástalanító

A Karácsony előtti bérfizetési-anomáliákról (nem dokumentációs hitelességgel készített rövid tájékoztató)

2015. december 10. - Földiák András

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) emlékeztetőit a működéséért felelős titkárság készíti, sajnos olykor kisebb késésekkel, valamint szakszerű pontossággal, amely miatt a testületben nem résztvevő szakszervezeti tagok nehezen tudják követni a történéseket.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) december 7-i Ügyvivő Testületi ülése javasolta, hogy az OKÉT 2015. december 8-i ülésén a szakszervezetek napirendi pontok előtt fejezzék ki a leghatározottabb tiltakozásukat a KIRA rendszer hibái miatt. (A KIRA a Magyar Államkincstár fejlesztésében elkészült új „Központosított Illetmény-számfejtő Rendszer”.)

Számos munkavállaló

  • késve kapta meg a novemberre járó bérét,
  • csak egy részét kapta meg,
  • nem történt meg a szakszervezeti tagdíjak átutalása.

Az OKÉT szakszervezeti oldalának résztvevői – az ugyanazon a napon délután tartott megbeszélésen – egyetértetek ezzel a SZEF javaslattal. Ennek megfelelően Fehér József OKÉT oldal ügyvivő a december 8-i ülésen kérte a napirendi pont előtti tárgyalást, és amikor erre sor került, akkor kifejtette, hogy botrányos és súlyos hibák sorozata történik éppen decemberben. A rosszul fizetett, tartalékokkal többnyire egyáltalán nem rendelkező munkavállalók ezt a méltatlanul alacsony bérüket sem kapják meg maradéktalanul.

Követeljük, hogy egyértelműen nevezzék meg: ki a felelős ezért a munkavállalóknak súlyos gondokat jelentős kártéteményért? Rövid időn belül maradéktalanul rendeztesse el a kormány az Államkincstárral az elmaradásokat és térítsék meg a dolgozókat ért károkat, azért, mert önhibájukon kívül adósságba kerültek.

Dr. Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, az OKÉT kormányzati oldalának vezetője elmondta, hogy az Államkincstár időben előkészítette az új rendszerre való átállást. Nem biztos, hogy ők a felelősek a keletkezett hibákért. Lehetséges, hogy az egyes költségvetési szerveknél történt valami. Nem egyszerű a rendszer, amelynek most a gyermekbetegségei mutatkoztak meg. Minden konkrét panaszt a MÁK ki fog vizsgálni. Sajnálatosnak tartják a történteket és kérik a megértést.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének az elnöke feltette a kérdést: mit mondjon annak, aki a bruttó 144 ezer forintos novemberre járó fizetéséből valamilyen különös okból csak 49 ezer forintot kapott meg? A rendszer rossz, és sokkal súlyosabb a helyzet, mint amire azt lehet mondani, hogy kérik a megértést. Karácsonyig ezeket a problémákat rendezni kell.

Mind Fehér József, mind Szűcs Viktória hangsúlyozták, hogy mulasztás történt, ami munkavállalók sokaságának súlyos gondot okoz. És éppen Karácsony előtt. Azonnali gyors és eredményes intézkedést követelünk.

Adorján Rihárd államtitkár kijelentette, hogy igen, ezen dolgoznak.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Az OKÉT ülés foglalkozott még a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével. A szakszervezeti oldal álláspontja, hogy ragaszkodik a minimálbér 9 %-os és a garantált bérminimum 13 %-os emeléséhez.

Július elején ígéretet tett a kormány a kompenzáció kivezetésére és béresítésére, illetve a lehetőségek megvizsgálására. (Mai napig a 2010. évi nettó bérek alapján kap kompenzációt mintegy 200.000 munkavállaló, mások viszont nem kapják ezt, bár megilletné őket, de azóta változott a beosztásuk.) Ám mindmáig nem történt semmit. Az egyeztetéseken is kiemeltük és minden lehetséges fórumot felhasználunk arra, hogy ennek az elfogadhatatlanságára felhívjuk a figyelmet.

Külön napirendként kitérünk a bérrendezésből eddig kimaradt szakmai ágazatokra, a közoktatásban uralkodó feszült helyzetre, a közmunkásokkal kapcsolatos gondokra, valamint az OKÉT tervszerűbb munkájának követelésére.

Az egyetlen biztos eredmény, hogy rövid időn belül bevezetésre kerül a közalkalmazotti bértáblában az életkor szerint járó újabb három illetményi sor, azaz negyven éves kora után is lesz hova továbblépni a munkavállalónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://foldiaka.blog.hu/api/trackback/id/tr898154626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása